Żywienie

ZASADY RACJONALNEGO ŻYWIENIA




·         Trzeba dbać o urozmaicenie pożywienia; pokarm musi zawierać wszystkie niezbędne składniki potrzebne do wzrostu, rozwoju i regeneracji organizmu
·         Pożywienie powinno pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i związki mineralne
·         Każdy posiłek powinien zawierać białko zwierzęce, oraz warzywa lub owoce
·         Codziennie należy spożywać mleko i przetwory mleczne
·         Mięso należy spożywać 2 - 3 razy w tygodniu w umiarkowanych ilościach
·         Powinniśmy spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu ryby - najlepiej morskie
·         Ograniczajmy tłuszcze
·         Spożywajmy pieczywo mieszane i to z umiarem
·         Ograniczajmy spożycie cukru i słodyczy
·         Nie stosujmy zbyt dużej ilości soli do potraw
·         Starajmy się spożywać produkty świeże, nieprzetworzone
·         Warzywa i owoce możemy spożywać bez ograniczenia
·         Spożywajmy co najmniej 3 posiłki dziennie
·         Jedzmy regularnie o tych samych porach
·         Jeść należy zawsze w spokoju i powoli
·         Pierwsze śniadanie o wczesnej porze powinno być lekkostrawne
·         Lekkostrawną kolację jedzmy najpóźniej dwie godziny przed snem
·         Po posiłku od stołu wstawajmy z uczuciem lekkiego niedosytu (nie będziemy mieli problemów z nadwagą)

   Jeśli nasz organizm otrzymuje każdego dnia niezbędne składniki odżywcze mamy więcej siły, nie odczuwamy ciągłego zmęczenia, łatwiej jest nam pokonywać stres i kłopoty dnia codziennego, jest w nas więcej optymizmu.

PRODUKTY ZBOŻOWE
Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy i powinny wchodzić w skład każdego głównego posiłku. Produkty te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energii dla pracy mięśni, białka, witamin z grupy B (głównie B1, B2, PP, kwasu foliowego) magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego.

WARZYWA
Jest to grupa produktów, z którą powinniśmy się na dobre zaprzyjaźnić. Zalety warzyw wynikają z ich niskiej wartości kalorycznej, ze znikomej zawartości tłuszczu i z tego, że są produktami o dużej objętości i spożywanie ich powoduje wypełnienie żołądka i sprawia uczucie sytości.

OWOCE
Owoce są bardziej kaloryczne, niż warzywa (bo zawierają więcej węglowodanów), ale również powinniśmy jeść je codziennie.
Są one cennym źródłem antyoksydantów - głównie witaminy C i flawonoidów; soli mineralnych oraz błonnika (a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.